Un pic de istorie..

postat de Pavlof - 2014-05-02 12:07:08 1092 vizualizari 0 favorite
sub-banner

Fotografia a evoluat de-a lungul istoriei, atat tehnic cat si ca stil. De asemenea este una din putinele arte ce a evoluat cu adevarat si a creat constant noi tehnici si practici.

Ca etimologie, cuvantul fotografie provine din grecescul "phōtós" ce inseamna lumina si "graphê" ce inseamna a desena. Impreuna formeaza expresia (a desena cu lumina).
Fotografia isi are radacinile in antichitate, odata cu descoperirea principiului "camera obscura" si a faptului ca anumite substante devin vizibile(reactioneaza) la contactul cu lumina. Cu toate acestea, nimeni nu s-a gandit la posibilitatile creative ale acestui fenomen pana in jurul anilor 1800 cand Thomas Wedgwood a facut prima incercare documentata (insa nereusita) de a realiza o fotografie.

La mijlocul anilor 1820 Nicéphore Niépce a reusit sa realizeze primele fotografii, insa rezultatele erau slabe, iar pentru realizarea unei singure fotografii erau necesare zile intregi de expunere. Cu toate acestea, tehnica fotografiei este atribuita ca invetie lui Luis Daguere care a reusit in 1839 sa puna la punct un procedeu ce necesita doar cateva minute de expunere si alte cateva necesare developarii filmului fotografic. Anul 1839 este general acceptat ca fiind anul nasterii fotografiei.
Curand tehnica inventata de Daguere a fost imbunatatita de oameni precum Henry Fox Talbot care a adus inovatii precum reducerea timpului de expunere de la minute pana la fractiuni de secunda, noi medii fotografice (mai economice si mai performante) si inventarea rolei de film.

Camerele digitale au fost introduse pe piata la inceputul anilor 1990 si in curand au dus la o revolutie in fotografie si in final la marginalizarea filmului fotografic.
In zilele noastre, camerele digitale(chiar si cele destinate incepatorilor sau semiprofesionistilor) sunt din ce in ce mai performante si mai accesibile ca pret.

Cateva lucruri interesante despre istoria fotografiei:

  • Prima persoana care a reusit sa realizeze un instantaneu a fost Joseph Niepce. Prima fotografie din istorie este considerata "View from the window" Expunerea a durat 8 ore prima fotografie
  • Negativul a fost inventat de Fox Talbot in 1839 in acelasi an in care Hippolyte Bayard a prezentat prima imagine developata (pozitivul)
  • Prima placa fotografica a fost realizata din asfalt bitum. Mai precis, asfalt bitum era turnat pe o placa de cupru.
  • Prima fotografie color a fost realizata in 1861 de catre James Maxwell, un celebru fizician britanic.
  • Prima fotografie aeriana a fost realizata de un inventator francez, Turnache in 1858. El a realizat o fotografie a orasului Paris de la inaltime.
  • Prima fotografie realizata folosind blitzul a fost facuta in 1879 si a necesitat o expunere de 15 secunde.
  • Primul prototip al camerei de fotografiat digitale a fost realizat in 1973 si putea realiza imagini de 100x100 pixeli. Prima fotografie astronomica (digitala) a fpst realizata un an mai tarziu cu ajutorul acestui dispozitiv.
  • Termenul megapixel a fost folosit prima oara in 1984
  • Prima camera cu autofocus a fost produsa de Polaroid in 1979, iar in 1985 Minolta a produs primul SLR comercial cu autofocus.
  • La ora actuala doar 2 din 10 fotografii realizate prin tehnica fotografiei digitale este tiparita pe hartie

O lista a celor mai importanti pasi in istoria fotografiei poate fi gasita aici

 


Imi place

Va rog sa verificati si sa corectati informatia legata de "•Prima placa fotografica a fost realizata din asphalt", cred ca era vorba de bitum nu asfalt.Asfaltul este cel pe care circula masinile si are in componenta bitum, agregate si alti lianti.
Am revizuit. Multumesc

Scrie un Articol

Esti creativ? Ai ceva de transmis sau pur si simplu iti place sa scrii? Adauga un articol pe blogul PxlShot si pe langa satisfactia de a sustine comunitatea, primesti 250 de puncte de activitate la aprobarea articolului.
Scrie un Articol
Reseteaza parola sau intra in cont folosind Facebook sau   Google

Categorii Articole

Alte Articole de acest autor


© PxlShot 2019 sub Creative Commons License Powered by DotPxl