Review Fujifilm FinePix HS35EXR

postat de vasilepnt - 2015-02-03 20:06:49 2106 vizualizari 0 favorite
sub-banner

Prezentare generală a aparatului de fotografiat din clasa bridge Fujifilm FinePix HS35EXR

 

            În cele ce urmează voi încerca să prezint, pe scurt şi fără pretenţii de mare cunoscător, cele mai importante caracteristici ale aparatului foto Fujifilm FinePix HS35EXR. Există review-uri amănunţite, realizate de profesionişti, cum ar fi cea de pe http://cameradecision.com/review/Fujifilm-FinePix-HS35EXR (şi care clasifica acest aparat pe locul 8 între 91 de aparate bridge cu aspect DSLR, cu un scor total de 73 de puncte din 100 posibile). Nu voi relua argumentele lor (chiar dacă – inerent – am mai tras cu coada ochiului, mai ales că încă mai am de lucru până voi afla toate secretele aparatului), şi nici nu voi trece în revistă specificaţiile tehnice. Voi menţiona doar aspectele care mi-au atras mie atenţia, determinându-mă să consider că pe piaţa din România, la clasa până la 1500 de lei, acest aparat reprezintă cel mai bun raport preţ-performanţă. Sunt probabil aparate cu obiective mai bune, având senzori cu mai mulţi mega-pixeli, ecrane LCD cu rezoluţie mai înaltă sau rabatabile, etc., dar HS35EXR se apropie cel mai mult (din punctul meu de vedere) de dorinţa dintotdeauna a fotografilor, de a avea într-un singur aparat (dacă se poate mic şi relativ uşor) cam tot ce ai nevoie pentru a realiza fotografii bune de aproape sau de la distanţă.

fuji front   

            Prin urmare:

 • Ca aspect, dispozitive de comandă şi dispunerea acestora, aparatul este foarte aproape de un DSLR. Este robust şi bine proiectat, asigură o prindere fermă în mână iar comenzile sunt dispuse inteligent şi ergonomic. Dispune de selector pentru modurile de lucru, precum şi de un buton de comandă care permite alegerea rapidă şi uşoară a valorilor de lucru pentru modurile de lucru semiautomate (prioritate diafragmă, prioritate obturator, program AE) sau manual. Are butoane dedicate pentru filmare, blocare focalizare şi/sau expunere (AE/AF LOCK), compensare expunere şi poze în rafală. Pe lângă asta, în stânga ecranului LCD are 5 butoane dedicate pentru reglarea sensibilităţii (ISO), autoexpunere (AE), autofocalizare (AF), mod focalizare (AF C-S-M) şi balans de alb (WB) (aceste butoane au şi alte funcţii, utile pe timpul vizualizării imaginilor deja făcute). Controlerul de funcţii este de tipul familiar cu patru căi şi prezintă posibilitatea ca una dintre poziţii să poată fi personalizată după nevoile utilizatorului, dintre 10 opţiuni.
 • Obiectivul este de bună calitate şi este verificat pe parcursul mai multor ani (a fost folosit şi la aparatele HS10, HS20, HS25 şi HS30), deci din punctul meu de vedere prezintă o siguranţă sporită faţă de cele nou apărute, poate mai impresionante ca putere, dar încă netestate suficient. La 30x (echivalent 24-720 mm) este destul de puternic pentru marea majoritate a subiectelor (cred că doar cei care sunt dedicaţi fotografiilor wildlife ar putea cere mai mult de atât). De asemenea este suficient de luminos (diafragma maximă de 2,8 pentru utilizare normală şi 5,6 pentru focala maximă), iar focala minimă de 24 mm asigură un unghi suficient de larg pentru fotografierea unor subiecte mari din apropiere. Faptul că obiectivul are filet pentru filtre de 58 mm ne ajută atât pentru obţinerea unor efecte sau îmbunătăţirea calităţii fotografiei (de exemplu, prin folosirea filtrelor de polarizare), cât şi pentru protejarea obiectivului de praf, umezeală sau chiar lovituri, prin montarea unui filtru neutru sau UV ieftin. Aparatul este livrat şi cu parasolar.
 • Permite realizarea de fotografii macro în două moduri (Macro şi Super Macro), distanţa minimă ajungând la doar 1 cm faţă de obiectiv.

fuji zoom

 • Zoom-ul este acţionat manual, iar aceasta din punctul meu de vedere constituie un avantaj, deoarece putem controla mult mai fin încadrarea subiectului. În plus, bateria va ţine mai mult decât la aparatele cu obiective acţionate electric.
 • În spatele inelului de zoom aparatul are un inel de focalizare manuală, util în situaţiile în care focalizarea automată nu funcţionează eficient – un plus important faţă de multe alte aparate bridge.
 • Dispune de patină pentru blitz extern, un accesoriu important pentru toţi cei care trec de nivelul „începător”.
 • Un alt avantaj constructiv faţă de majoritatea aparatelor bridge este existenţa vizorului electronic, care ne permite încadrarea eficientă în lumină puternică (situaţie în care, de regulă, imaginea de pe ecranul LCD nu este foarte lizibilă). Aceasta poate reprezenta o cale de economisire a bateriei (se ştie că ecranul LCD este cel mai mare consumator de curent de pe aparat). Pe de altă parte (şi cunoscătorii pot confirma aceasta), aparatul foto are mai multă stabilitate când încadrăm prin vizor, fiind mult mai bine sprijinit de corp, decât atunci când îl ţinem în faţă pentru a viziona ecranul LCD, iar în unele situaţii această stabilitate este strict necesară. Vizorul are în cadru toate informaţiile afişate de ecranul LCD şi dispune de o rotiţă pentru reglarea dioptriilor şi detector de ochi (vizorul intră în funcţiune automat, simultan cu stingerea ecranului LCD, atunci când ducem aparatul la ochi pentru a folosi vizorul). Dacă ne deranjează trecerea automată de la ecran la vizor o putem face cu un buton dedicat.

      fuji flip screen top

 • Ecranul LCD este de bună calitate, având o rezoluţie de 460.000 pixeli şi un contrast bun, şi există posibilitatea de a modifica intensitatea iluminării, pentru situaţiile de lumină intensă. Un avantaj major este posibilitatea de manevrare pe verticală (90º când privim de sus, 45º când privim de jos). E adevărat că nu se poate roti, ca la unele modele mai noi, dar chiar şi aşa ne permite să încadrăm comod majoritatea subiectelor. Atât ecranul cât şi vizorul acoperă integral imaginea încadrată.
 • Fotografiile sunt de bună calitate, clare şi cu o distribuţie bună a culorilor, în special în lumină naturală. Dar şi în lumină slabă se descurcă rezonabil. E drept că nu se poate compara cu un DSLR, care (în funcţie de model) poate avea senzorul de 7, de 12 sau chiar de 29 ori mai mare, dar cred că nu ne propunem asta la acest nivel de preţ. Pentru fotografii în lumină slabă la interior există modul de fotografiere „Petrecere”, dar poate fi folosit şi „Lumină slabă Pro” (când este setat acesta din urmă, la fiecare apăsare pe declanşator se efectuează 4 expuneri pe care aparatul le combină într-o fotografie unică, iar rezultatele sunt satisfăcătoare; este necesar totuşi ca aparatul sau subiectul să nu se mişte în timpul fotografierii).
 • Aparatul poate face fotografii cu toate setările făcute automat, ca orice cameră compactă, dar dispune şi de modurile semiautomate clasice, precum şi de modul de lucru integral manual. Pe lângă modul „Auto” clasic, de tip „încadrează şi fotografiază”, are modul „EXR Auto”, în care aparatul alege singur dintr-o multitudine de scene predefinite.
 • Permite compensarea diafragmei între –2 şi +2 faţă de valoarea normală, în trepte de 1/3. Timpii de expunere sunt cuprinşi între 30 s şi 1/4000 s, bineînţeles în funcţie de modul de fotografiere ales, deci pot acoperi practic toată gama de subiecte, inclusiv pe cele de mare viteză.
 • Permite realizarea facilă de fotografii cu diferite efecte de filtru (culori parţiale, culori intense, retro, miniatură, etc.), precum şi fotografii 3D, deocamdată relativ rar întâlnite la alte modele.
 • Pentru pasionaţi poate fi important faptul că pe timpul încadrării şi expunerii poate fi vizibilă histograma, iar în cazul în care unele zone sunt supraexpuse, în momentul realizării expunerii acestea „pâlpâie”, atrăgându-ne atenţia asupra lor şi ajutându-ne să le evităm.
 • În modul „rafală” poate realiza imagini cu frecvenţa de 3, 5, 8 sau chiar 11 cadre/secundă, comparabil cu unele DSLR şi semnificativ mai bine decât majoritatea aparatelor tip bridge.
 • Dispune de mai multe moduri de lucru (Anti-estompare avansată, Expunere multiplă, Bracketing) în care realizează serii de imagini cu expuneri diferite, care ulterior sunt combinate pentru obţinerea unor imagini de calitate, prin reducerea zgomotului şi estompării.
 • Pentru realizarea cu uşurinţă a portretelor există modul „Focus Pro”, care asigură estomparea fundalului pentru punerea în evidenţă a subiectului principal. Gradul de estompare a fundalului este reglabil (de la 1 la 3). Tot pentru portrete, există posibilitatea de obţinere a unui efect de piele fină la realizarea portretelor. În plus, aparatul recunoaşte feţele fotografiate frecvent, existând posibilitatea de a le reţine în memorie.   
 • Modul „Autodeclanşator” permite nu numai întârzierea declanşării (cu 2 sau 10 secunde), ci şi declanşarea automată la detectarea unei feţe umane sau de animal (câine, pisică).
 • Poate face fotografii panoramice de 120º, 180º sau 360º, dintr-o singură mişcare, chiar fără folosirea trepiedului (dacă aveţi mâna sigură). Este important de reţinut că panorama poate fi făcută atât prin mişcarea aparatului lateral (stânga sau dreapta), cât şi în plan vertical (în sus sau în jos), deci înălţimea imaginii poate fi în acest caz mai mare (1624 pixeli pe înalt faţă de 1080 pe lat).
 • Filmează inclusiv în format Full HD (30 cadre/secundă), cu înregistrarea stereo a sunetului. De asemenea permite realizarea de filme de mare viteză (80, 160 sau 320 cadre/secundă), care ulterior se rulează la viteză normală, dând efectul de încetinitor. Trebuie reţinut totuşi că aceste filme  cu viteză mare se realizează pe formate mai mici (640x480 pentru 80 cps, 320x240 pentru 160 cps şi 320x112 pentru 320 cps).
 • Pentru ieşire dispune de mini conector HDMI, dar şi de A/V OUT, pentru standardele de televiziune NTSC sau PAL. De asemenea are un port USB 2.0 de mare viteză.
 • Spre deosebire de multe aparate bridge, HS35EXR poate salva imaginile realizate atât în format JPG cât şi în format RAW. Pentru pasionaţi acesta poate fi un argument esenţial, deoarece formatul RAW salvează toate informaţiile despre fotografie, fără pierderi, cum se întâmplă la JPG sau alte formate cu compresie. Ulterior formatul RAW permite prelucrarea mult mai eficientă a fotografiei şi obţinerea uşoară de efecte diverse. La livrare se distribuie şi un soft de prelucrare pentru aceste fişiere, care are multe posibilităţi (inclusiv ne avertizează dacă în imagine sunt zone sub- sau supraexpuse). E adevărat că fişierele RAW sunt de cca. 5 ori mai mari decât cele JPG (cam 25 MB faţă de cca. 5 MB), deci cardul se umple mai repede, dar în prezent cardurile de memorie nu mai sunt atât de scumpe încât achiziţionarea unuia mai mare să reprezinte un impediment. În plus, pentru situaţiile obişnuite salvarea poate fi făcută doar în format JPG.
 • Meniurile pentru funcţii şi setări sunt destule de generoase şi intuitive, chiar şi un începător se poate descurca relativ uşor în ele. Iar faptul că multe dintre funcţii sunt preluate şi de butoane dedicate este de mare ajutor pentru efectuarea rapidă a reglajului necesar la un anumit moment.
 • Bliţul poate fi setat să funcţioneze automat (aparatul determină dacă este necesar, în funcţie de cantitatea de lumină existentă), forţat (se aprinde la fiecare declanşare – util la fotografiile cu lumina în spatele subiectului sau când dorim să înlăturăm unele umbre) sau pe sincronizare lentă (care permite şi capturarea fundalului, nu numai a subiectului). Bineînţeles, aparatul dispune de funcţia de eliminare a ochilor roşii. Bliţul are efect până la 7 m.
 • Sistemul de stabilizare a imaginii este destul de sensibil pentru a permite imagini bune în majoritatea situaţiilor. Cu toate acestea pentru timpi lungi de expunere şi pentru subiecte fotografiate aproape de focala maximă este utilă sprijinirea aparatului sau (şi mai bine) instalarea lui pe trepied.
 • Acumulatorul este tip Li-Ion particularizat şi asigură realizarea a cca. 600 de cadre, adică mult mai bine decât cele 250-350 cadre realizate în medie de modelele anterioare (HS20, HS25), dotate cu baterii alcaline sau acumulatori Ni-MH. Încărcătorul pentru acumulator este livrat împreună cu aparatul.

 

Luând în discuţie şi părţile mai puţin bune ale aparatului, trebuie să amintim următoarele:

 • Principalul aspect negativ este acela că aparatul este relativ greu (687 grame cu acumulator şi card de memorie), fapt ce poate constitui un dezavantaj în unele situaţii. Personal cred totuşi că e de preferat un aparat solid faţă de unul mai uşor şi mai fragil. În plus forma bine studiată permite o priză sigură, deci poate fi manevrat cu uşurinţă.
 • Pentru fotografii amatori multitudinea de butoane de comandă şi de moduri de lucru poate reprezenta un factor intimidant. Însă e doar o impresie de moment, deoarece modurile automate sunt foarte uşor de utilizat şi în foarte multe cazuri rezultatul este de calitate, deci poate fi utilizat cu uşurinţă chiar dacă nu la-i studiat prea mult. Însă e mult mai bine să ai de la început un aparat cât mai bine dotat, care să îţi ofere multiple posibilităţi, chiar dacă va fi necesar un timp pentru învăţarea tuturor modurilor de lucru, decât să fii limitat de posibilităţile tehnice ale aparatului.
 • Există aparate la care ecranul LCD are o rezoluţie mai mare (cca. 921.000 pixeli) şi care se pot roti în plan orizontal. Însă pentru majoritatea situaţiilor ecranul actual al lui HS35EXR răspunde foarte bine cerinţelor.
 • Aparatul nu are posibilitate de conectare wireless, ca unele aparate lansate în ultima perioadă, dar posibilităţile de conectare existente acoperă oricum necesităţile.

 

Pentru caracteristicile tehnice amănunţite şi alte elemente privind modul de utilizare cei interesaţi pot descărca manualul de utilizare al aparatului (în limba engleză) de la adresa http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/manuals/pdf/index/s/finepix_hs35exr_manual_en.pdf. Documentul este în format „pdf” şi are 3,7 MB. Pe cei interesaţi îi îndemn să arunce o privire pe ultimele patru pagini, unde sunt prezentate sub formă de tabel toate modurile de lucru ale aparatului. Pentru manualul în limba română îmi puteţi trimite un email şi vi-l pun la dispoziţie.

 

 


Imi place

Felicitari sa-l stapanesti sanatos si sa faci fotografii bune.Faptul ca aparatul este greu nu este deloc un dezavantaj ci din contra poti sa-l ti mai bine eliminand tremuratul mainii.Fuji fac aparate bune.Eu am un compact Finepix am facut si mai fac poze cu el.Scapat prin pesteri, trantit, n-are nimic.
Felicitari pentru initiativa. Sper sa iti urmeze si altii exemplul.
Felicitari! Promit sa imi prezint si eu aparatul in curind ca sa ducem mai departe initiativa ta.

Scrie un Articol

Esti creativ? Ai ceva de transmis sau pur si simplu iti place sa scrii? Adauga un articol pe blogul PxlShot si pe langa satisfactia de a sustine comunitatea, primesti 250 de puncte de activitate la aprobarea articolului.
Scrie un Articol
Reseteaza parola sau intra in cont folosind Facebook sau   Google

Categorii Articole

© PxlShot 2019 sub Creative Commons License Powered by DotPxl