Interviu Cezar Popescu - Omul din spatele colectiei Costica Acsinte

postat de mircea - 2014-03-28 16:03:27 2266 vizualizari 0 favorite
sub-banner

UN AN DE PXLSHOT.RO

Cu ocazia împlinirii a un an de pxl am decis să facem ceva mai special; in forma a două lucruri speciale, un concurs de restaorare de fotografie și un interviu cu Cezar Popescu omul care stă în spatele imaginilor extraordinare din arhiva Costica Acsinte.

Pe lângă excelenta arhiva Costica Acsinte, Cezar Popescu mai este cunoscut pentru proiecte ca : Atelierele Albe, Noutăți foto si B/W Formula

I: O sa încep prin a îți mulțumii pentru ca ai acceptat invitația noastră si te rog sa imi spui cine a fost Costica Acsite si unde a lucrat? (Cine când unde)
După ce a terminat școala de pilotaj de la Cotroceni (fără să primească brevetul de pilot, probabil din cauza vîrstei — 18ani),  Acsinte s-a oferit voluntar în Armata Română, fiind încorporat în grupul de fotografi oficiali. După terminarea primului război, în 1920, revine în Slobozia unde continuă să profeseze ca fotograf. Inițial colabora cu un studio din București, de unde împrumuta aparatură și unde scoate printurile pentru ca în 1930 să își deschisă Slobozia, chiar în buricul tîrgului, un studio foto propriu: „Foto Splendid Costică Acsinte“.

I:Colecția pare extrem de rară, cum ai ajuns in posesia negativelor de sticle? (povestea descoperirii, si cate placi sunt, etc)
Colecția poate părea extrem de rară însă îți spun cu siguranță că nu este deloc așa: astfel de poze există prin arhivele mai oricărei instituții (de exemplu în Slobozia mai este un muzeu – Muzeul Național al Agriculturii—unde se găsesc peste 70.000 de fotografii). Trebuie doar ca cineva să vrea să le scoată la lumină sistematic.
Revenind la întrebarea ta: am văzut cîteva cărți poștale cu pozele lui, editate de Muzeul Județean Ialomița și, întrebînd în dreapta și în stînga, am aflat că în proprietatea respectivului muzeu există un număr destul de mare plăci fotografice pe sticlă (inițial era vorba de 1500-2000; acum, după ce am scanat peste 1000, pot estima cu oarece siguranță că numărul lor este undeva în jurul a 5000 de exemplare).
Pentru că întrebarea poate da naștere la interpretări, vă spun clar că eu nu sînt în posesia nici unei plăcuțe din colecția Acsinte, toate fiind, repet, în custodia MJI care a cumpărat o primă parte de la rudele fotografului după moartea acestuia (7 ian 1984), restul colecției fiind donată de familie ulterior.

I:Care este imaginea ta preferata din colecție? (Poate poti sa scrii un mic text „de ce” pe langa imagine daca ai timp)
Multe poze îmi plac pentru că sînt pozați oameni frumoși, cu îmbrăcăminte deosebită. Alte poze îmi plac pentru că te fac extrem de conștient de faptul că, pînă la urmă, orice poză e o privire către trecut (găsești clădiri rase de pe fața pămîntului sau specii dispărute de la noi — cum e poza cu vînătorul de dropii ori tradiții pierdute sau mai puțin uzitate – gen pozatul mortului). Însă cel mai mult și mai mult îmi place poza cu formația de Jaz, mi se pare cea mai încărcată de potențial, poți țese pe marginea ei o grămadă de povești

Imagine Costica Acsinte – Colectia de Jazz

I:Inafara de Costica Acsinte cine s-a mai afirmat in fotografie in perioada respectiva?
Sînt convins că în perioada interbelică au fost extrem de mulți fotografi în țară. Costică Acsinte a fost doar unul dintre primii din județ (nici măcar nu sînt sigur că ar fi fost primul). Doresc de multa vreme să văd măcar un simplu index ai fotografilor din România, știu că există diverse proiecte în direcția asta, poate că o coagulare a lor în jurul wikipedia ne-ar ajuta mai mult să îi cunoaștem.

I:Care este importanta proiectului pentru memoria colectiva a României si in ce masura ajuta ea dezvoltarea comunitatii fotografilor din Romania?
Nu sînt în măsură să judec importanța fotografiilor lui Acsinte, eu le privesc doar ca pe o altă sursă pe care cei interesați o pot folosi cînd cerceteză trecutul României. Cît despre a doua parte a întrebării, rămîne de văzut. Ce pot spune cu siguranță și bucurie în același timp este că am fost contactat de diverse persoane ce mi-au pus la dispoziție fotografii realizate de Acsinte din colecțiile lor personale sau din albumele familiale și vreau să le mulțumesc și cu această ocazie.

Costica Acsinte – Femei din perioada Interbelica

I:Cate lucrări făcute de Costică Acsinte exista si cate sunt parte din acest proiect.
Cu exactitate nu se cunoaște numărul lor încă. La muzeu sînt, așa cum am spus, în jur de 5000 de plăci de sticlă, și cîteva sute de printuri. Pînă acum am mai primit alte cîteva sute de poze de la particulari. Însă, dacă ne gîndim că Acsinte a fost un fotograf foarte activ și dinamic (adică nici pe departe nu s-a mulțumit doar să aștepte clienții în studio), străbătînd județul în lung și în lat, putem spune că numărul fotografiilor realizate de el este destul de impresionant. De aceea, îi rog frumos pe cei care mai au poze pe acasă realizate de Acsinte (care avea bunul obicei să își ștampileze fotografiile pe verso) să mi le împrumute pentru o scurtă perioadă — mi-ar plăcea tare mult să le adaug arhivei.

Multe imagini din colectia Acsinte sunt deteriorate si necesita reconditionare

I:Când o sa fie toate imaginile digitalizate?
În trei luni de zile, lucrînd fără nici un fel de presiune (a se citi „cînd am avut chef“), am scanat 1250 de fotografii, deci aproximativ o pătrime din ce se află la muzeu. De terminat nu știu cînd o să termin, probabil anul acesta. Pot spune cu siguranță doar că o să le termin

I:Accepți voluntari sau cum putem, noi, iubitorii de fotografie sa ajutam proiectul?
Dacă locuiești în Slobozia și ai timp la dispoziție, desigur că poți ajuta în mod nemijlocit la digitizare
Glumesc, de ajutat proiectul se poate face printr-o mulțime de moduri, de la răspîndit vorba pe rețelele de socializare, pînă la donații financiare sau de altă natură. Imediat ce termin de scanat un batch, pozele ajung pe site-ul proiectului, pe facebook și pe flikr de unde se oglindesc pe google+, twitter și alte cîteva
Problema pricipală și de actualitate a colecției o constituie arhivarea de lungă durată și în condiții optime a plăcuțelor. Există un standard ISO care spune clar cum se face acest lucru iar materialele folosite (plicurile de exemplu) numai ieftine nu sînt. Pentru asta este nevoie de ajutor de la cît mai multă lume (am pornit deja demersurile legale pentru înființarea unei organizații non-profit și am în plan, ajutat de cîțiva prieteni inimoși, lansarea unei campanii de crowdfunding). Sînt sigur că pînă la urmă, într-un fel sau altul, o să se rezolve și acestă
problemă.

I:O sa existe un album Costica Acsinte?
Da. O să existe cu siguranță un album Costică Acsinte, o să existe cu siguranță și e expoziție Costică Acsinte. Destul de probabil este și faptul că pozele lui Acsinte o să ajungă în europeana.eu
Momentan nu este însă nimic concret, încerc să îmi canalizez tot timpul disponibil către scanarea operei lui Acsinte. O să vă anunț imediat ce apar noutăți pe acest subiect.

I: Am vazut ca incercati sa faceti arhiva la un standard muzeografic.. Poti explica ce presupune acest lucru
Cred că trebuie să faci o școală pentru a afla răspunsul la întrebare asta și eu nu am făcut așa ceva. Din ce am aflat, rezumînd la cîteva cuvinte ar fi cam următoarele: fiecare plăcuță învelită în plicuri cu patru aripi certificat PAR, plicurile ținute în cutii cu colțuri metalice lafel certificate PAR, cutiile ținute într-o încăpere cu umezeală sub 30% la temperatură foarte joasă, aproape de -20C. Pe partea de hîrțogăraie o să fie un soft de management, destul de probabil omeka cuplat la un cititor de coduri de bare (sau qrcode, vedem).

I: Ce alte proiecte mai ai in desfasurare pe langa acesta
Un proiect deschis non-stop, de colectare a formulelor fotografice. Ce am realizat pînă acum se găsește pe bwformula.
De curînd am primit de un amic în jur de 50 de plăci pe sticlă cu 420 de formulele optice ale unor obiective foto, probabil o să apară și ceva publicat — momentan ideea asta e pusă pe pauză.
Din cînd în cînd mai scanez cărți care mie mi se par interesante. Ce-am făcut pînă acum am pus aici

I: Care este parerea ta despre PxlShot?
Nu pot spune mare lucru pentru că, cu rușine spun, nu am auzit de acest site pînă mai zilele trecute. Asta și din cauză că nu prea ma mai interesează competițiile sau concursurile de nici un fel (cred că e mult mai bine să faci ceea ce îți place doar pentru plăcerea în sine, nu pentru a lua un loc fruntaș undeva). Însă, în același timp, sînt perfect conștient că anumitor persoane le este necesară raportarea la ce fac cei cu interese asemănătoare iar pxlshot.ro pare o platformă excelentă pentru treaba asta.

Mult succes în continuare!


Imi place

Nu sunt comentarii la acest articol. Fii primul care comenteaza

Scrie un Articol

Esti creativ? Ai ceva de transmis sau pur si simplu iti place sa scrii? Adauga un articol pe blogul PxlShot si pe langa satisfactia de a sustine comunitatea, primesti 250 de puncte de activitate la aprobarea articolului.
Scrie un Articol
Reseteaza parola sau intra in cont folosind Facebook sau   Google
Article Interviu Cezar Popescu - Omul din spatele colectiei Costica Acsinte Interviu Cezar Popescu - Omul din spatele colectiei Costica Acsinte

Categorii Articole

Alte Articole de acest autor


© PxlShot 2019 sub Creative Commons License Powered by DotPxl