Fotografia de arhitectura

postat de i03oana - 2017-04-15 15:48:07 713 vizualizari 1 favorite
sub-banner

Fotografia, ca si arhitectura, reprezinta si reuneste forme, linii, volume, tonalitati si texturi. Principala lor caracteristica comuna o constituie influenta luminii asupra rezultatului final.

Arhitectul creeaza o opera noua, care nu a mai existat inainte, iar fotograful o reda in mod creator in multiple imagini, astfel incat oricine, oriunde s-ar afla, la orice departare sa o poata aprecia ca valoare artistica. Pentru fotografia de arhitectura, imaginea finala trebuie sa reproduca cu fidelitate culorile subiectului, orice modificare a lor denaturand intentiile arhitectului proiectant. (Culoarea este o radiatie, de o anumita lungime de unda, cu efect de natura fiziologica asupra retinei si este produsa de lumina naturala sau de o suprafata care reflecta lumina).

Fotografia de arhitectura se poate clasifica in fotografia de interes general, fotografia de atmosfera si fotografia tehnica.

Fotografia de interes general cuprinde un camp larg de activitate, adresandu-se atat turistilor cat si celor interesati in scopuri publicitare, comerciale, documentare, de studiu sau pur si simplu de a pastra o amintire a unor locuri indragite. Indiferent daca este amator sau profesionist, fotograful are nevoie de o anumita pregatire si de anumite cunostinte pentru intelegerea semnificatiilor istorice ale locurilor vizitate.

Arta de a fotografia arhitectura presupune si pe aceea de a fi un autentic turist care observa si inregistreaza totul, trecand prin filtrul gandirii sale cunostintele acumulate.

Printr-o compozitie corespunzatoare puteti sugera privitorului unde si ce sa priveasca mai intai, prin urmare nu trebuie doar sa prezentati subiectul, ci sa-l inzestrati cu sensuri.

In fotografia de atmosfera, fiecare strada, piata sau colt dintr-un cartier creeaza o atmosfera specifica care poate fi descoperita, fotografiata, colindand orasul in diverse momente ale zilei, in diferite anotimpuri. Fotografia de atmosfera este cel mai bine redata in lumina existenta care pastreaza atmosfera subiectului, starea sufleteasca subtila sugerata de contrastul dintre lumina si intuneric.

Pentru arhitectura, lumina cea mai favorabila cade dupa-amiaza, cand soarele da umbre tari, iar contrastele de clar-obscur sunt mai puternice. Fotografierea in lumina laterala mareste contrastul iar cea in contra-lumina il face sa atinga un maximum. Fotografierea in contra-lumina evidentiaza monumentalitatea unei cladiri, insa pune probleme dificile de eliminarea reflexelor.

Fotografia tehnica se adreseaza specialistului. Functia sa principala este de inregistrare exacta, imaginatia creatoare a fotografului fiind, in acest caz, mai mult un obstacol decat un avantaj.

In functie de talentul si viziunea fotografului, cladirile pot capata o personalitate proprie, transformandu-se in veritabile opere de arta.


Imi place

Nu sunt comentarii la acest articol. Fii primul care comenteaza

Scrie un Articol

Esti creativ? Ai ceva de transmis sau pur si simplu iti place sa scrii? Adauga un articol pe blogul PxlShot si pe langa satisfactia de a sustine comunitatea, primesti 250 de puncte de activitate la aprobarea articolului.
Scrie un Articol
Reseteaza parola sau intra in cont folosind Facebook sau   Google

Categorii Articole

Alte Articole de acest autor


© PxlShot 2019 sub Creative Commons License Powered by DotPxl