Despre Macro Fotografie

postat de mircea - 2014-03-28 15:41:29 2240 vizualizari 0 favorite
sub-banner

Cu totii am incercat acest lucru. Exista o atractie generala pentru acest tip de fotografie care surprinde detalii straine ochiului uman.

Subiectele preferate pentru macrofotografie sunt in general lucruri/vietuitoare marunte gen insecte sau flori minuscule, seminte etc.

Experimentand cu acest tip de fotografie se pot obtine rezultate cu adevarat spectaculoase, dar cateva reguli trebuie respectate pentru a obtine niste poze decente.

ECHIPAMENTUL:

Unele camere point and shoot au chiar moduri special destinate pentru acest lucru si sunt chiar ok pentru utilizatorul casual.
Dar daca esti cu adevarat pasionat de acest tip de fotografie, trebuie sa fii constient ca trebuie sa investesti in echipament.
Pentru utilizatorii de DSLR uri exista 2 variante: obiectivele specializate sau inelele macro/de extensie.
In general este bine ca pe langa obiectivele pe care le avem cu noi, gama sa fie completata si de un obiectiv macro.
Daca doar vrei sa fii pregatit pentru o situatie in care te intalnesti cu fotografia macro, un obiectiv de 50mm Macro este suficient. Daca in schimb doresti sa obtii rezultate profesionale, este bine sa te indrepti spre ceva de genul 100 mm Macro cu stabilizare de imagine. Totul depinde de cantitatea de echipament pe care vrei sa o cari cu tine vs necesitatea acestuia.
Un obiectiv de cel putin 100 mm iti va permite sa fotografiezi o insecta de exemplu de la o distanta mai mare, automat crescandu-ti sansele de a obtine cadrul dorit.

O optiune mult mai ieftina o reprezinta inelele de extensie. In principiu acestea nu sunt decat niste inele din plastic cu montura fabricantului tau preferat.
Problema cu acest tip de echipament este ca se pierde posibilitatea focalizarii la infinit.

CUM FOTOGRAFIEM

Cum ii spune si numele, fotografia macro presupune fotografia lucrurilor minuscule. Prin urmare, orice miscare introdusa in obiectiv va provoca blur.
Daca esti pasionat de acest tip de fotografie este important sa intelegi ca vei petrece multa vreme in pozitii incomode, aplecat/a in cele mai ciudate pozitii.
De aceea este important ca obiectivul pe care il folosim sa aiba stabilizare de imagine si sa pozitionam aparatul intr-o pozitie stabila.
Un avantaj ar fi folosirea unui mini trepied ce ne va ajuta sa fixam aparatul intr-o pozitie stabila.
Contrar fotografiei de portret unde de multe ori dorim o separare a subiectului fata de fundal, in cazul fotografiei macro este bine sa folosim o apertura cat mai mica, de la F11 in sus pentru a avea un camp de profunzime cat mai mare.
Este bine sa ne pozitionam in asa fel incat umbra generata de alte obiecte din jur sau chiar de propriul nostru corp/aparat sa nu cada pe subiect.
De asemenea, desi de multe ori vom fotografia in aer liber si vom avea lumina suficienta, este indicat sa folosim un blitz pentru a elimina eventualele umbre ce pot aparea accidental pe subiectul nostru.

CONCLUZII

Pentru a deveni bun in acest tip de fotografie trebuie sa exersezi si sa continui sa fotografiezi. Nu trebuie sa te descurajezi de la primele cadre nereusite.
Trebuie sa intelegi ca pana si fotografii profesionisti trag zeci/sute de cadre pana obtin cadrul perfect. De asemenea, trebuie sa fii autocritic si sa pastrezi doar imaginile ce corespund standardelor tale.

Urmareste concursurile de pe PxlShot pentru a-ti putea exersa si evalua talentul in fotografia macro.


Imi place

Nu sunt comentarii la acest articol. Fii primul care comenteaza
© PxlShot 2019 sub Creative Commons License Powered by DotPxl