Cum fotografiezi un eveniment sportiv?

postat de mircea - 2014-05-12 14:40:15 2224 vizualizari 1 favorite
sub-banner

Desi poate parea trivial pentru unii, fotografierea sportivilor pe terenul de fotbal, basket, tenis, hockey, concursuri de dans etc prezinta cateva probleme majore. De aceea fotografii sportivi sunt una din cea mai bine platita categorie. Daca sportul la care ne referim este in interior(basket, hockey, box) sau meciul de fotbal documentat se joaca in nocturna, problemele cresc destul de mult si trebuie sa urmam cativa pasi simpli.

In primul rand aveti grija sa aveti acreditare pentru acel eveniment sportiv si nu in ultimul rand personalul de paza/protectie sa stie acest lucru chiar daca voi aveti un contract semnat; nu vreti sa fiti luat drept huligan in cazul unei incaierari.

Principala problema in cazul evenimentelor sportive este lumina. In cazul celor televizate sau de pe stadioanele mari, scena este deja iluminata pentru voi pentru a permite televizarea in conditii optime.

Prin urmare avem urmatoarele cazuri:

1. Folosesti lumina existenta;
Partea buna: nu trebuie sa cari lumini, partea proasta esti la mana conditiilor din arena. Lumina poate fi neuniforma sau la intensitate scazuta.
2. Iti aduci propriile lumini;
Partea buna: tu controlezi lumina si intensitatea ei, partea proasta este costul echipamentului si faptul ca mai mult ca sigur vei avea nevoie de ajutor pentru aranjarea scenei.

Pentru al doilea caz, ai grija ca luminile tale sa fie pozitionate de sus in jos pentru a nu orbi sportivii. Poate fi destul de enervant sa fii aproape de a marca un gol, doar sa fii naucit de un blitz puternic.
De asemenea, trebuie sa fim constienti ca nu putem acoperi toata arena. In cazul in care lucrati cu mai multi colegi, impartiti-va pe zone si incercati sa va folositi toti de aceleasi lumini folosind declansatoare wireless gen Pocket Wizzard.

Realistic vorbind, doar inafara de cazul in care sunteti fotojurnalist profesioninst, nu veti avea acces la acest tip de echipament. De aceea aveti nevoie de o camera ce poate obtine poze impecabile la ISO-uri mari gen 1600/3200.
Viteza ideala de declansare este undeva la 1/250s, iar pentru a va permite si un camp de profunzime decent, mai mult ca sigur va trebui sa cresteti ISO-ul.

Incercati sa va orientati catre DSLR uri din gama Enthusiast spre Pro. Nu spune nimeni sa aveti la voi un Nikon D4S, dar este recomandat sa aveti o camera capabila din acest punct de vedere; altfel veti intampina frustrare, iar pozele reusite cu care veti ramane vor fi intr-un numar destul de mic sau vor avea mult noise.
Tinand cont ca probabil veti folosi obiective tele, este foarte probabil sa fiti nevoiti sa fotografiati la diafragme destul de mici (de la F5.6 in sus).

Un alt lucru care trebuie sa va preocupe cand va alegeti camera pentru acest tip de evenimente este marimea bufferului si rata de transfer catre cardul de memorie si viteza in burst mode. Recomandabil ar fi minim 5 cadre pe secunda.

Un alt accesoriu indispensabil pentru acest tip de fotografie este trepiedul sau un alt mijloc de stabilizare(gorilapod sau monopod). Prin stabilizarea camerei, puteti fotografia cu viteze de pana la un stop mai mici decat daca ati fotografia tinand camera direct in mana.

Mai jos puteti vedea o imagine realizata de mine intr-un concurs de dans si care a fost postata si in concursuruile noastre si in care am comis toate erorile mentionate mai sus. Camera mea era un Canon 450D cu un ISO maxim de 1600, ISO la care imaginile obtinute au foarte mult noise. Nu am folosit trepied, iar obiectivul meu 75-300 cere o diafragma de F5.6 pe latura lunga. Lumina este neuniforma si multicolorata de tot felul de geluri si spoturi luminoase.

poza concurs de dans

Sper ca acest ghid va va fi de folos cand va trebui sa va fotografiati copii, prietenii, cunostintele in competitiile sportive.


Imi place

Nu sunt comentarii la acest articol. Fii primul care comenteaza

Scrie un Articol

Esti creativ? Ai ceva de transmis sau pur si simplu iti place sa scrii? Adauga un articol pe blogul PxlShot si pe langa satisfactia de a sustine comunitatea, primesti 250 de puncte de activitate la aprobarea articolului.
Scrie un Articol
Reseteaza parola sau intra in cont folosind Facebook sau   Google

Categorii Articole

Alte Articole de acest autor


© PxlShot 2019 sub Creative Commons License Powered by DotPxl