Cromatica în fotografie

postat de Danelinole - 2019-12-07 13:36:50 100 vizualizari 0 favorite

M-am gândit să scriu un articol pentru a arăta contribuția creativă a culorii în fotografie. Probabil că mulți dintre noi știm că senzorii aparatelor foto folosesc culorile primare roșu verde și albastru. Nu vreau să intru în amănunte tehnice, pentru că nu despre asta vreau să vorbesc în articol. Culorile în fotografie au apărut relativ târziu, la aproape 100 de ani de la inventarea propriu-zisă a fotografiei. 

Culorile au un rol important în estetica fotografiei. Manipularea culorilor se realizează cel mai bine în studio, unde iluminarea și fundalul stabilesc culorile. În fond, culorile sunt doar senzații care apar la contactul materiei opace cu lumina. Dacă în studio punte coordona lumina, putem coordona și culoarea.Culoarea poate fi pusă în contrast cu negrul pur, care o va accentua. 

Culorile complementare:

  1. rosu – verde
  2. galben – violet
  3. albastru – oranj

Roșul reprezintă dinamism și neliniște; verde- relaxare; albastru- liniștitor; etc... ASstfel, fiecare culoare are o semnificație și transmite un sentiment privitorului.

Dintre setările aparatului, cea care este responsabilă de culoare este balansul de alb. Se folosește mai mult pentru tipurile de lumină artificială și reglarea temperaturii acestora.

În fotografie, așa cum spuneam, culoarea estte folosită în mod creativ și de transmitere a unor mesaje, stări și sentimente clare. Pentru peisaje, culorile interesante trebuie găsite. Lumina ambientală produce culori calde la apus și răsărit, când anumite subiecte devin atractive datorită culorii. 

În concluzie, LUMINA influențează enorm cromatica unei fotografii, iar cromatica influențează sentimentele transmise de aceasta.

În continuarea acestui articol, am atașat câteva fotografii realizate de mine în care crommatica are un rol important. Aștept păreri în rubrica Comentarii.


Imi place

În sfârșit, am găsit un blog foarte util în care pot găsi răspunsuri la întrebările mele. Vă mulțumesc foarte mult pentru ideea excelentă a blogului și informațiile pe care le-ați distribuit. Voi împărtăși asta cu prietenii mei cu plăcere
informații excelente datorită cărora puteți obține multă experiență. Cel mai mult mi-a plăcut [url=http://fixthephoto.com/]ideaa[/url]. multumesc mult pentru partajare
© PxlShot 2020 sub Creative Commons License Powered by DotPxl