Contrast prin complementaritate

postat de Dania - 2017-05-20 19:51:13 629 vizualizari 3 favorite
sub-banner

Pentru că una dintre noile teme de pe site este ”Culori complementare”, încerc să redau, și sper să o fac cât mai fidel, câteva sugestii pe care le-am primit de la un fotograf pasionat și tot atât de împătimit pictor.

”Adaugă contrast fotografiilor tale folosind culorile complementare”, mi-a spus.

”Începe prin  a te întreba ce te face pe tine să apeși butonul asupra unui lucru și nu asupra altuia, într-un anumit loc și nu în altul. Unul dintre cele mai puternice motive este culoarea. Culorile pot fi izbitoare, îndrăznețe, subtile, silențioase sau pot fi vibrante, delicioase, moi.

Cutiile cu creioane colorate au evoluat de la 8 creioane la aproape 48 de bucăți. Nici măcar nu mai știm să le numim. Dar ochiul format le diferențiază.

Privește roata culorilor. Culorile complementare se opun una alteia. Atunci când ele sunt prezente în imagine, se numește contrast și e foarte plăcut ochiului. Și asta se întâmplă pentru că fiecare culoare acționează diferit asupra ochiului uman, excită receptori diferiți care duc informația către creier, oferindu-ne un anumit sentiment.

Unul dintre motivele pentru care culorile complementare ne atrag este acela că ele se nasc din îngemănarea a două culori primare. Astfel, fiecare culoare primară are o culoare complementară apărută din îmbinarea celorlalte două culori primare. Asta face ca atunci când folosești culori complementare să ”înșeli” ochiul, pentru că îi dai tot ce are el nevoie.

Ce înseamnă asta pentru fotografie? Dacă privești în umbra unei culori primare vei obține informații despre complementaritatea ei. Culoarea este una dintre formele cele mai subiective de artă vizuală și prin urmare este foarte deschisă pentru experimentare și interpretare. La fel ca în cazul celor mai multe concepte din fotografie, este mai bine să știi regulile și apoi să înveți cum să le distrugi.

Du-te acum în lumea reală, înarmată cu o altă viziune asupra culorii. Să nu-ți fie teamă de culorile din natură. Plasând culorile complementare una lângă alta, vei obține fotografii pline de energie. Găsind culorile potrivite îți poți lărgi portofoliul și poți împiedca supraevaluarea liniilor conducătoare sau a regulii treimilor. Poți adăuga forță texturilor.

Complementaritatea naturală a culorilor creează contrast de la sine, așa încât nu ai nevoie să-l creezi în post-producție.” Cu aceste informații inocente despre culorile complementare mi-am ”completat” săptămâna aceasta cunoștințele de începător în ale fotografiei.


Imi place

Nu sunt comentarii la acest articol. Fii primul care comenteaza

Scrie un Articol

Esti creativ? Ai ceva de transmis sau pur si simplu iti place sa scrii? Adauga un articol pe blogul PxlShot si pe langa satisfactia de a sustine comunitatea, primesti 250 de puncte de activitate la aprobarea articolului.
Scrie un Articol
Reseteaza parola sau intra in cont folosind Facebook sau   Google

Categorii Articole

Alte Articole de acest autor


© PxlShot 2019 sub Creative Commons License Powered by DotPxl