Compact bridge sau DSLR?

postat de gabiano - 2014-04-25 17:08:26 2340 vizualizari 0 favorite
sub-banner

Compact bridge sau DSLR?

Da,este o intrebare care framanta pe multi.Ce sa fac, ce sa cumpar, care este mai bun. Am observat ca o parte din cei ce vor sa inceapa sa fotografieze merg pe principiul “mi-a zis un prieten ca acel aparat este foarte bun”

Am sa incerc sa explic mai simplu mai netehnic ce diferenta este intre cele doua tipuri de aparate foto deoarece sunt multe articole de specialitate foarte bune de altfel, dar care intra cateodata in prea multe date tehnice si mai mult te incurca. Sper ca pe parcurs sa nu cad in aceasta plasa.

Dupa ce am studiat si eu mai multe articole si am facut destule fotografii cu ambele tipuri de aparate am considerat ca ar trebui mai intai sa ne gandim la ce ne trebuie acel tip de aparat si la ce nivel considerati ca veti folosi noul aparat. Am considerat, dupa ce am comparat studiile unor fotografi profesionisti, ca s-ar putea crea urmatoarele categorii:

-amatori ocazionali

Sunt acei fotografi, cei mai multi excursionisti care nu-si doresc sa devina profesionisti dar doresc ca pozele lor sa iasa bine cu culori frumoase, clare sa le poate tipari 10x15cm. Sunt acei fotografi care declanseaza incontinuu la ce le place.

Trebuie un aparat compact mai simplu de max 10Mp dar la care trebuie sa setati cativa parametrii, cu un display de rezolutie si dimensiune mare. Ar fi ideal sa aiba un zoom de minim 3X(nu cel digital) deci cel optic.

-amatori mai indrazneti

Sunt aceia care fotografiaza din placere dar fotografia lor finala conteaza doar pentru surprinderea clipei si nu pun accent prea mare pe compozitia fotografica. Ei fotografiaza si ca o distractie ca o refulare.

Ar  avea nevoie de un compact de categorie medie 10-16Mp ideal cu stabilizare de imagine si cel putin programul de prioritate diafragma/timp. Zoom optic cel putin 3x dar ideal 5-10X. Ar fi ideal focala minim 28mm. Deja in aceasta categorie se poate achizitiona si un DSLR mai ieftin, 350-400E deoarece cu acesta si amatorul indraznet se poate bucura de o calitate superioara a imaginii sau pot sa printeze fotografiile la rezolutii mari.

-amatorii avansati

Ei sunt deja dedicati fotografiei au studiat manuale cauta imagini deosebite, cauta compozitii, nu se grabesc la declansare, se uita dupa cum cade lumina pe subiect si cunosc bine setarile aparatului. Fara sa supar fotografii profesionisti ei se cam apropie de acestia dar nu au si posibilitatile lor materiale.

Le este necesar un DSLR de 14-18 Mp sau chiar un compact cu obiective interschimbabile.

Ca aparate un DSLR entry-level sau mediu va fi ideal dar sa nu neglijam faptul ca la fotografierea unui peisaj nu avem nevoie de 30 puncte de auto focus(AF). Avantajul  este ca pot incepe fara probleme cu obiectivul de kitt(18-55mm) si pe parcurs sa achizitioneze un teleobiectiv.

-fotografii profesionisti

Acestia deja sunt dedicati, fotografiaza pentru publicatii, deschid expozitii, urmaresc ca fotografiile lor sa fie la cel mai inalt nivel.

 

Sa revenim acum la aparate dupa ce v-ati facut poate o idee asupra carui tip de aparat sa va indreptati.

Prima diferenta majora intre compact si DSLR este dimensiunea senzorului. Cu cat un senzor de captare a imaginii este mai mare cu atat imaginea este mai buna. Ca fapt divers un sensor la un compact mic este de 4x5.3mm, la un compact avansat 6x8mm, iar la un DSLR formatAPS-C(acestea sunt cele mai raspandite)15,7x23,7mm si la Full-Frame 24x36mm. Aparatul DSLR full-frame prin marimea senzorului imita dimensiunea filmului foto, este cel mai scump si nu are rost sa discutam de el in acest articol.

Deja banuiesc ca realizati cum este analizata aceasi imagine care pica pe un sensor mic fata de unul mare.

Alta diferenta este vizarea subiectului. Compacturile mici au vizarea numai pe ecranul LCD dar cele medii si mari au ca si DSLR-urile atat prin ecran LCD dar si prin vizor. Dar deja este o diferenta mare la vizarea prin vizor(Ocular)

La compacte privim prin vizor dar practic prin imaginea electronica furnizata de obiectiv si procesata de calculatorul camerei. Din acest motiv atunci cand privim subiectul pana in momentul declansarii avem o intarziere de cateva milisecunde. Acest lucru nu deranjeaza absolut deloc la fotografii de peisaj portrete dar nu putem fotografia subiecte in miscare rapida caci vedem ceva in vizor si fotografia ne iese un pic diferita fata  de ce ne-am dorit(Un baschetbalist surprins cand arunca la cos si practic dorim sa surprindem momentul cand mingea este la baza cosului,vom constata pe imaginea finala ca de fapt este un pic intrata in cos)

La DSLR datorita sistemului optic cu prisma si oglinda retractabila observam prin obiectiv exact in timp real si putem fotografia in rafala iar cu un obiectiv calitativ putem surprinde exact momentul descris mai sus.

Un atu la compacte si ma refer la cele calitative este zoom-ul optic care poate ajunge si pana la 200mm echivalent dar…

La DSLR se pot schima obiectivele un avantaj major,putem sa avem 2-3 obiective in trusa cu focale diferite dar si valori de diafragme diferite(cand citim pe obiectiv f:3.5-5.6 la un obiectiv cu lungimea focala 55-200mm inseamna ca la capatul de 55mm diafragma este deschisa la 3.5 si la capatul tele de 200mm diafragma este deshisa la 5.6).

Sa revin la acel dar…Un senzor de captare a imaginii este pus in valoare de un obiectiv bun.De regula la DSLR-urile care vin cu obiectivul de kitt fotografiile ies foarte bune dar senzorul este pus in valoare doar 80-90% din capacitate.Cand se monteaza un obiectiv de aceeasi focala dar dedicat acesteia situatia se schimba radical.

Setarile.

Ele in principiu se gasesc pe ambele tipuri de aparate(compactele mai performante)dar sunt mai usor de accesat si mai rapide la DSLR decat compactele.Ca un exemplu cu un ISO de 400 la cel mai slab DSLR se obtin imagini identice cu ISO 100 la compacte.

Deci la DSLR valoarea ISO poate urca pana la 3200 sau chiar mai mult cea ce le confera un mare avantaj la fotografia in zone intunecate si alte situatii similare.

O alta diferenta majora si care nu este de neglijat este tipul  fisierului.De regula ele sunt JPEG care se gaseste pe majoritatea aparatelor(este utilizata pentru compresia informatiei care implicit duce la pierderea calitatii)La DSLR exista fisierul RAW care reproduce fotografia la dimensiunea senzorului necomprimata asa cum este inteleasa de acesta.Marele avanataj al acestui format este ca imaginile se pot prelucra acasa pe programe speciale si se pot ajusta toti parametrii pana obtinem exact ce ne-am dorit.

In speranta ca am lamurit putin din diferenta celor doua tipuri de aparate va las sa hotarati singuri ce va avantajeaza mai mult.Daca nu am scris corect informational acest articol rog fotografii profesionisti sa faca modificari sau completari.

Acest articol l-am scris numai pentru cei ce vor sa porneasca la drum sau nu stiu daca sa schimbe un compact cu unDSLR.Incercati sa nu cadeti in capcana “ce aparat performant am luat” caci s-ar putea sa constatati ca veti face fotografii mai praste cu un DSLR decat cu compactul performant pe care il aveti deja.Pentru a obtine imagini foarte bune cu un DSLR trebuie mult STUDIU.

Gabriel Iftime


Imi place

Un articol care mi-a placut foarte mult si care deasemenea m-a ajutat sa imi dau seama ce tip de aparat foto am nevoie (bridge sau dslr)!

Scrie un Articol

Esti creativ? Ai ceva de transmis sau pur si simplu iti place sa scrii? Adauga un articol pe blogul PxlShot si pe langa satisfactia de a sustine comunitatea, primesti 250 de puncte de activitate la aprobarea articolului.
Scrie un Articol
Reseteaza parola sau intra in cont folosind Facebook sau   Google

Categorii Articole

Alte Articole de acest autor


© PxlShot 2019 sub Creative Commons License Powered by DotPxl