Claritatea in Poze

postat de mircea - 2014-03-28 13:39:01 4021 vizualizari 1 favorite
sub-banner

Ok, cu totii am avut problema asta la un moment dat.  Poate unul din criteriile cele mai importante in marcarea unei poze cu 5 stele in lightroom este gradul de “sharpness”.

Pentru unii cu camere profesionale si ISO uri ce merg pana la 256000 poate nu este o problema, dar pentru noi muritorii de rand cu entry-levl DSLR e o problema constanta.

Personal am un 450D cu un ISO maxim de 1600.

Daca tot vorbim de ISO, acesta reprezinta gradul de sensibilitate al senzorului camerei la lumina. Partea buna la un ISO mai mare este ca vei putea sa scoti timpi de expunere mai mici, partea proasta este ca vei intampina noise in poze sau asa numitul film grain.

Deci, pentru a avea o imagine ideala este indicat sa tinem un ISO cat mai mic, de genul 100 sau chiar 80 pentru camerele ce suporta un astfel de mod. Exista si hackuri de firmaware pentru anumite camere ce permit obtinerea unui ISO mai mare, dar pe langa faptul ca risti sa-ti distrugi camera, pozele obtinute cu acel ISO marit vor fi de o calitate indoielnica.

Miscarile fotografului  sunt poate una din sursele cele mai raspandite pentru fotografii blurate. Este foarte  important sa ai o mana stabila si un grip bun si comod pe camera.

De oricate ori este posibil, foloseste un trepied. Nu degeaba unii fotografi profesionisti folosesc trepied chiar si in studio, desi au lumina suficienta pentru a fotografia fara.

Fiind la subiectul Lumina; ai grija ca scena fotografiata sa fie bine iluminata. Incearca sa-ti formezi ochiul pentru lumina de calitate care sa-ti asigure o expunere decenta. Daca e nevoie foloseste un reflector, blitz sau cel putin organizeaza-ti scena langa o fereastra luminoasa.

Majoritatea fotografilor amatori folosesc obiective kit, care au venit cu bodyul camerei. De multe ori aceste obiective nu sunt de cea mai buna calitate, dar putem obtine rezultate mai bune jucandu-ne cu F-Stop-ul. Desi poate ati fi tentat sa faceti poze la un F2.8/F3.5 nu este intotdeauna cel mai bun lucru. In primul rand pentru ca deschizand diafragrama atat de mult obtinem ceea ce se numeste Bokeh ( sau Blur in Japoneza – cel putin asa se spune). Acest lucru are o valoare artistica a lui dar in cazul nostru nu ne avantajeaza. Ati fi surprinsi de diferenta de claritate intre o poza facuta la un F2.8 si una facuta la F8. In general pentru obiectivele kit de genul 18-55 se recomanda F8 pentru a obtine maximul de claritate.

Ai grija la timpul de expunere. Pana acum, toate punctele de mai sus nu fac decat sa-ti mareasca timpul de expunere. Exista o arta in echilibrarea acestor factori si pe deasupra incadrarea in asa fel incat sa obtinem un efect artistic, de altfel, daca nu am vrea aceste batai de cap am folosi un Point and Shoot si gata, dar nu s-ar mai numi fotografie ci turism :).

Ca sfat, este mai bine sa faci o poza subexpusa cu unu/doua stopuri decat sa supraexpui.

De aceea RAW este foarte important. Raw reprezinta modul in care camera ta a vazut scena, fara nicio alterare sau compresie a pozei. Fiecare camera are un algoritm propriu de compresie al pozei pentru a maximiza spatiul pe disc. De obicei, camerele salveaza JPG, dar fiecare camera in parte are propriile setari pentru compresia pozelor. De aceea 2 JPG uri realizate chiar cu 2 camere High End cu caracteristici asemanatoare, dar construite de producatori diferiti, vor arata complet diferit.

Practic, in tot articolul acesta am descris pasii care ar trebui urmati de un fotograf  in realizarea unei poze.

Totul incepe cu evaluarea corecta a luminii/scenei si setarea camerei pentru acea scena. Daca lumina este ok se poate incerca o expunere “perfecta”, daca nu, se va folosi camera raw si se va trage subexpus.

Dupa care se vor descarca pozele pe calculator si se vor face ajustarile la poze in Adobe Camera Raw sau Lightroom. Practic, compresia care in mod normal ar fi trebuit s-o faca o camera pe loc este acum facuta de un calculator cu un procesor mult mai performat si ajutat de un soft specializat pe acest lucru.

Folositi oricare din aceste tehnici le considerati folositoare pentru a va face face pozele mai clare. Aceste informatii reprezinta sfaturile mele si vin din experienta mea personala de fotograf amator.

Spor si lumina excelenta!


Imi place

Nu sunt comentarii la acest articol. Fii primul care comenteaza

Scrie un Articol

Esti creativ? Ai ceva de transmis sau pur si simplu iti place sa scrii? Adauga un articol pe blogul PxlShot si pe langa satisfactia de a sustine comunitatea, primesti 250 de puncte de activitate la aprobarea articolului.
Scrie un Articol
Reseteaza parola sau intra in cont folosind Facebook sau   Google

Categorii Articole

Alte Articole de acest autor


© PxlShot 2019 sub Creative Commons License Powered by DotPxl