Cinci idei vehiculate despre tehnici fotografice

postat de Danelinole - 2019-11-12 19:13:40 141 vizualizari 0 favorite
sub-banner

După ,,Cinci idei pentru o fotografie mulțumitoare", vin cu un articol nou. De data asta voi scrie ideile, iar la final voi scrie dacă sunt adevărate sau false.

1. E clar, nu am câștigat concursul ăsta pentru că nu am un aparat destul de bun.

2. Pentru a deveni un fotograf mai bun trebuie să experimentez.

3. Nu are rost să mă chinui cu manualul și setările, că și așa ies poze bune pe auto.

4. Pot să estimez și singur atractivitatea fotografiei mele.

5. Privind fotografii îmi antrenez ochii și voi putea face diferența între un cadru bun și unul neatractiv. ...

Înainte să citiți mai departe articolul, gândiți-vă puțin la aceste idei.

...

1.- fals. Rareori contează cât de bun este aparatul pe care îl ținem în mână. Da, uneori contează, dar dacă avem unul cu o calitate decentă(11-12 MP e deja ok) e clar că nu e el de vină, ci NOI. Acum 40-50 de ani, existau fotografii incredibile, și nu era ultimul trăsnet de la Canon. Un aparat foto la 5-6 ani ajunge. Pentru că deseori firma adaugă doar o mică inovație modelului anterior, cu promisiunea că acea mică inovație te va face un fotograf mai bun. Strategii de marketing, nimic altceva.  Apropo, calitatea contează(in concursurile Pxlshot) aprox. 20-30 % din nota finala(vezi votul pe categorii). Contează mult mai mult ca imaginea să fie construită bine compozițional, estetic, din punct de vedere al designului etc.   2.-adevărat. Experiența contează, fără îndoială. Realizând măcar două trei cadre pe zi(am spus 'măcar', pentru că atunci când mi se pune pata fac și câte 50 de cadre pe zi cu aparatul meu- unghiuri, triunghiuri, compoziție, bătăi de cap:), aia e), devenim mai buni, reacționăm mai bine când vedem un cadru bun, găsim mai repede unghiul și știm să apreciem calitatea compozițională a unei imagini. Nivelul nostru va crește odată cu experiența și cu învățăturile trase din acea experiență. Din greșeli învățăm, din eșecuri și cadre.

3.-adevărat... Nu vă supărați pe mine de acum, citiți mai jos. Așaaa. Revoltător că am zis ca e adevarat, nu?:)Probabil, daca v-ati gandit la aceste idei, asta ati notat-o cu fals. Totusi... Eu am spus adevarat la afirmatia ca ies bune pozele în auto(în majoritatea timpului). Dar astfel nu veți evolua ca fotograf, nu veți putea fi creativ cu lumina și nu veți putea ajunge aproape de perfectiune. Aparatul foto ia deciziile in locul tau si la cadrele cu lumină creativă, deseori ia decizii PROASTE. Eu m-am ambiționat chiar după prima lună de fotografie să intru pe manual. Și... Abia acum încep să iau din prima alegerea optimă pentru cadrul meu... Și chiar și acum mai am de lucru.

 4. -semiadevărat. Faza e că după ce vei ajunge la mii de cadre bune în memoria calculatorului tău vei ști să le apreciezi pe următoarele. Dar autorul unei fotografii vede tare subiectiv fotografia sa și-o vede perfectă- deși poate e un eșec. Așa că trebuie să fim extrem de duri cu propriile fotografii, mai ales înainte să le arătăm cuiva specializat sau înainte să le postăm pe un site foto(scade rata să fim criticați dur sau să primim sfaturi pentru fotografia noastră, și crește rata să primim un fav și să intre în clasament). De aceea e bine să luați criticile din comentarii în serios. Nu personal, ci ca pe un lucru de ajutor.  Pentru că e un punct de vedere exterior, și chiar CONTEAZĂ.

5. Grozav de adevărat Dacă ați avut răbdare să citiți până aici, felicitări:). Privind fotografiile altora ne antrenăm ochii, luăm idei și furăm meserie. De aceea, dacă aveți timp liber ar fi bine să vă uitați la top lucrări de pe Pxlshot. Cel mai probabil acolo vă așteaptă rețeta unei fotografii bune și o poveste frumoasă. Meseria trebuie furată cu măiestrie. În loc să tragem clopoțelul cu râvnă pentru că ne-a deranjat pentru că lucrarea e prea bună, mai bine vă uitați cum a devenit așa de bună, ce o face atât de bună încât să vă sperie:).

Asta a fost. Aștempt cât mai multe comentarii și păreri despre articolul meu. Vă mulțumesc mult!


Imi place

Nu sunt comentarii la acest articol. Fii primul care comenteaza

Scrie un Articol

Esti creativ? Ai ceva de transmis sau pur si simplu iti place sa scrii? Adauga un articol pe blogul PxlShot si pe langa satisfactia de a sustine comunitatea, primesti 250 de puncte de activitate la aprobarea articolului.
Scrie un Articol

Categorii Articole

Alte Articole de acest autor


© PxlShot 2020 sub Creative Commons License Powered by DotPxl