Blocarea expunerii

postat de gabiano - 2014-09-07 14:28:10 2437 vizualizari 0 favorite
sub-banner

Cred ca multi fotografi mai avansati cunosc si lucreaza frecvent cu aceasta functie a aparatelor foto DSLR,dar cred ca cei mai incepatori nu cunosc avantajul acestei tehnici.

Am sa incerc sa ma fac cat mai inteles deoarece blocarea expunerii este stipulata in fiecare manual al aparatului respectiv dar nu este prea explicita si se ignora de multe ori.

Pe fiecare camera exista un buton mic accesibil de regula cu degetul mare al mainii drepte pe care scrie AE-L/AF-L.

In meniul camerei exista trei functii(la unele camera cinci)ale acestui buton si anume:

-blocarea expunerii  AE-L lock

-blocare focalizarii    AF-L lock

-blocarea ambelor    AE-L/AF-L lock

Setati ca optiune prima functie.

Ce se intampla practic cand fotografiati.

Sa ne imaginam ca vrem sa fotografiem un peisaj ce contine o cladire mai mare alba,in spate un cer senin,iar in fata un gazon verde putin in umbra data de castel.Daca avem setarea aparatului pe prioritate de diafragma indreptam camera spre subiect exponometrul intra automat in functiune seteaza expunerea, declansam si gata.Constatam de cele mai multe ori ca ori cerul este prea alb,ori gazonul prea intunecat.Exponometrul camerei seteaza automat din cadrul imaginii o zona mai semi intunecata pt. a face compensarile necesare,dar mai da si gres.

Ce facem in cazul de fata.

Analizam imaginea pe display si pe histograma si daca vrem o imagine mai supraexpusa din aceeasi pozitie indreptam aparatul spre o zona mai intunecata a cadrului apasam declansatorul la jumatate si dupa ce s-a realizat focalizarea apasam butonul de blocare al expunerii.Cu butonul mentinut apasat reincadram imaginea dorita apasam declansatorul,acum se va face numai focalizarea si apasam cursa completa pt.a realiza fotografia.Diferenta se va observa imediat.

Invers,daca dorim imaginea mai subexpusa ridicam putin camera deasupra cladirii(adica o zona mai luminoasa) expunem,tinem butonul blocat reincadram si fotografiem.

O sa spuneti ca acelasi rezultat se poate obtine si din compensarea expunerii cu cate 1/3 treapta dar aceasta va marii sau micsora valorile pe intreaga imagine exponometrul fiind scos din functiune el lucrand la parametrii initiali.

Alta modalitate mai pretentioasa ar fi urmatoarea;

Fotografiem in modul “A” si constatam ca la f8/125 imaginea este buna dar ar mai merge putin subexpusa.Trecem aparatu in “M” fixam valoarea f8 si departam camera de ochi si privim display-ul.Veti observa ca la ridicarea sau coborarea aparatului timpul de expunere se modifica.Cand pe display valoarea este t/100(sau pe care o dorim) apasam butonul de blocara al expunerii il mentinem apasat reicadram,focalizam si declansam final.

Nu uitati butonul trebuie mentinut apasat pe toata sedinta foto.

Rezultate excelente se obtin si la fotografierea cu blitz-ul extern setat pe TTL.Daca persoana(sau subiectul) este asezat in contralumina indreptam aparatul intai spre zona mai luminoasa prefocalizam apasam butonul de blocare al expunerii,il mentinem apasat,reincadram subiectul si declansam.Vor iesi foarte bine luminate si fundalul si subiectul.In caz contrar ar fi iesit un subiect bine iluminat cu un fundal deshis dar subexpus.Nu uitati sa treceti aparatul in mod blitz.

Puteti experimenta intai in casa realizand o fotografie in mod ”A” din mijlocul camerei catre fereastra,afara sa fie lumina.Setati in ISO 400.Veti observa ca imaginea este subexpusa mult.Indreptati aparatul spre podea cam la intersectia dintre peretele de sub ferestra si podea.Focalizati,tineti butonul de blocare al expunerii blocat reincadrati ferestra ,refocalizati si declansati.Veti avea o surpriza placuta.Va trebuie ceva timp sa stabiliti singuri si capatand experienta care vor fi zonele de unde imprumutam puntele luminoase sau intunecate din cadru pentru o fografie reusita.

Tot ce v-am expus mai sus am realizat numai din practica pura pe aparatul personal si as fi incantata daca v-am fost de folos.

Fotografii cat mai reusite.


Imi place

Nu se poate obtine acelasi lucru focalizand pe ceva(butonul de shutter la jumate) si dupa reincadrezi? sau e doar cand e setat AE-Lock?
PS: felicitari pentru articol
Pai nu, atunci faci doua fotografii diferite.Cand apesi la jumatate exponometrul masoara pe ce ai focalizat,daca te intorci la fotografia pe care vrei sa o faci practic ai slabit butonul si expui de la inceput.Ai inteles smecheria?

Scrie un Articol

Esti creativ? Ai ceva de transmis sau pur si simplu iti place sa scrii? Adauga un articol pe blogul PxlShot si pe langa satisfactia de a sustine comunitatea, primesti 250 de puncte de activitate la aprobarea articolului.
Scrie un Articol
Reseteaza parola sau intra in cont folosind Facebook sau   Google

Categorii Articole

Alte Articole de acest autor


© PxlShot 2019 sub Creative Commons License Powered by DotPxl